Hopelijk krijg je de smaak te pakken om leerders met coaching te ondersteunen. We bieden verschillende manieren om ‘live’ bij te dragen aan de (verdere) ontwikkeling van je coachcompetenties. Kijk hieronder voor de mogelijkheden van dit moment.

Trainingen
Snuffelworkshop ‘Achteroverleunen’
Volwassen leerders van basisvaardigheden zelf leren leren, zodat ze zelf hun leervragen kunnen oppakken nadat de cursus is afgelopen. Dat zou toch veel efficiënter zijn dan draaideurcursussen? Je zou coachende technieken kunnen inzetten om dat leren leren te ondersteunen, in plaats van aldoor maar lesmateriaal ‘door te werken’.
Zo’n coachende aanpak vergt een andere rol van de docent dan ‘doceren’, maar je hoeft niet meteen de hele coachingsmodule van 3 dagen te volgen. (Mag wel hoor, zie hieronder.) Je zou gewoon eens met kleine stappen kunnen beginnen.
We bieden daarom een zogenaamde ‘snuffelworkshop’ aan, voor mensen die zin hebben om er eens aan die veranderende rol te ruiken. Het is een actieve, korte en vooral inspirerende sessie, waarin je:
- kennismaakt met coaching bij basisvaardigheden;
- inzicht krijg in de waarde van leren leren voor een duurzaam effect op de leercompetenties en motivatie van de cursisten;
- weet wat je op de website kunnen vinden om je competenties te vergroten.
Datum: vrijdag 10 juni 2022, 15.00 – 17.00
Locatie: online via Zoom
Prijs: € 75
Minimaal aantal deelnemers: 10


Module Coaching (voor professionals)
Wil jij een coachende aanpak in je lessen implementeren? En wil je je er echt in bekwamen? Dan past de module coaching bij jou. De module maakt deel uit van de officiële Opleidingsmodules Docent Basisvaardigheden. Wanneer aan de afrondingseisen van de module is voldaan, ontvangt de deelnemer een deelcertificaat Module Coaching.
Open inschrijving voorjaar 2022
Wanneer en waar: De module wordt verzorgd ergens in het midden van het land (nog nader te bepalen) op:
- dag 1: vrijdag 14 oktober 2022, 9.30 – 16.30
- dag 2: vrijdag 11 november 2022, 9.30-16.30
- dag 3: vrijdag 2 december 2022, 9.30 – 16.30
Kosten: € 950.
Inhoud: De module bestaat uit drie bijeenkomsten van een dag. De totale studiebelasting van de module is 50 uur, verdeeld over bijeenkomsten, zelf- en groepsstudie en een eindopdracht. Daarnaast heb je minimaal 24 uur praktijk nodig.
Tijdens de training besteden we veel tijd aan het oefenen van je coachvaardigheden. Je onderzoekt je huidige aanpak en gaat na hoe die bijdraagt aan de ontwikkeling van leervaardigheden van leerders en hoe je die ontwikkeling kunt versterken. We gaan in op het stellen van haalbare doelen, het selecteren van bronnen en het monitoren en evalueren van vorderingen. Je krijgt steeds een kort theoretische input waarna we veel oefenen.
Aantal plaatsen: Er is plaats voor maximaal 12 deelnemers.
We kunnen de module ook incompany aanbieden. Neem ook daarvoor contact op.

Coachtraining voor vrijwilligers
Voor vrijwillige taalcoaches en digitaalcoaches in taalprojecten en bij bibliotheken kunnen wij een training verzorgen die deelnemers vertrouwd maakt met de basispricipes van leren leren door coaching. We bieden deze trainingen alleen in-company aan.
”Verrassend vond ik de manier waarop je je als begeleider kunt opstellen, door een luie en afwachtende houding aan te nemen en de deelnemer vooral zelf met oplossingen/ideeën te laten komen.'
Deelnemer